top of page
חיפוש
  • ליאת ירון

איורוודה Ayurveda


איורוודה Ayurveda

תקציר הרצאה - בסטודיו של ליאת ירון

"מדע העוסק בחיובי ובשלילי, במשמח ומצער בחיים, במה שטוב ורע לחיים, אורך החיים והחיים עצמם." (צ'רקה סמהיטה)

זהו ידע המבוסס על כתבים עתיקים, על ניסיון מצטבר של אלפי שנים ועל ניסיון אישי.

הכלים הטיפוליים העיקריים באיורוודה הם:

  • תזונה

  • אורח חיים

  • תרופות מבוססות על צמחים, מינרלים, מתכות, חומרים מהים ועוד

  • טיפול מגע - לדוגמא שימון ויזוע, קומפרסים של צמחים ועוד

  • פאנצ'ה קארמה - חמשת הפעולות או חמשת הניקויים הגדולים (מתבצע בעיקר בבתי חולים איורוודים בהודו)

עקרונות היסוד

בבסיס הטיפול האיורוודי מונחים כמה עקרונות יסוד. הנה כמה מהם:

ספציפיות:

כל אדם ואדם שונה ולכן צריך דברים שונים על מנת לשמור על בריאותו. ניתן לראות זאת בצורה מובהקת בתורת הטרידושה. לגבי תזונה כולנו שונים אחד מהשני, ועלינו גם לאכול באופן שונה.

"לפני שאדם יושב לאכול, עליו לבחון את עצמו."

"כל דבר יכול בעולם הזה להיות תרופה וגם רעל." (צ'רקה סמיהטה)

האדם כאדם, לא כמחלה:

ההתייחסות היא קודם כל לאדם בשלמותו וראיית המחלה כהתבטאות של חוסר איזון שמתרחש. לפי נטיות האדם נוכל גם להבין היכן עומדת הבעיה. באופן הזה אנשים שונים עם אותה מחלה, יקבלו בדרך כלל טיפול שונה.

הדרגתיות:

הטיפול נעשה לאט על מנת לא לטלטל את הגוף ועל מנת ליצור שינוי מעמיק וארוך טווח.

הוליזם:

האיורוודה רואה את העולם והאדם כאחד. הגוף והנפש כאחד. דוגמא מובהקת היא באיבחון המורכב של אדם שלוקח בחשבון מאפיינים פיזיים ונפשיים יחד. עוד דוגמאות הם דברים שחוזרים על עצמם בכל הרבדים (מיקרו ומאקרו)- טיפוס ואופי נוקשה יכולים גם להתבטא בגוף נוקשה, רקמות נוקשות וכו'. אדם שמערכת העיכול שלו פועלת מהר ונוטה לשלשול יהיה לעתים קרובות גם טיפוס מהיר שאוכל מהר ומתנהל מהר.

שלושת הדושות ותהליך האבחון:

הדושות הן כוחות הפועלים בגוף. לכל אחת מהן תחום אחריות פונקציונלית. כאשר הדושות באיזון - הגוף בריא ותפקודיו תקינים, וכשחלה יציאה מאיזון - מתקיימת מחלה או נוצר תפקוד בלתי תקין.

Vata - אחראית בגוף על: תנועה ויוזמה. תנועה מוטורית, חשמל במערכת העצבים, תנועת הדם, תנועת המחשבות ועוד.

Pitta - אחראית בגוף על: שינוי, מטבוליזם, עיכול, עיבוד של מחשבות ורגשות.

Kapha - אחראית בגוף על: כוח, עמידות ומבנה, זכרון, סיכוך מפרקים וסיכוך הגוף.

בתהליך ריפוי מתחילים באיבחון -

בודקים איזו דושה או דושות דומיננטיות יותר באדם. מתוך זה נבין כיצד לאזן מבחינת מזון ואורח חיים, צמחים ועוד. הטיפול באיורוודה הוא על שני רבדים עיקריים: טיפול הוליסטי הבא לאזן את הדושה ואת חוסר האיזון וטיפול ספציפי בעזרת מידע פרטני אודות המחלה (צמחים וטיפולים ספציפיים).

אש העיכול - AGNI

אש העיכול הוא מושג מרכזי באיורוודה ותורם רבות להבנה האינטואיטיבית של מערכת העיכול שלנו. יש פה התייחסות מיוחדת לצורה שבה אנו מעכלים וסופגים את המזון, דבר הקודם בחשיבותו לשאלה מה בדיוק אנחנו מכניסים לפה.

כשאש העיכול מתפקדת טוב הרקמות נבנות טוב וכך אנחנו נמנעים ממחלות והפרעות. כשיש הפרעות באגני תהיה נטייה לאוכל שלא מתעכל היטב ויווצרו לאורך הזמן בעיות שונות.

איך שומרים על אגני תקין:

חום - מזון חם מתעכל בצורה קלה יותר ואנו נספוג ממנה יותר נוטריינטים. החלק העיקרי ארוחה על כן מומלץ שיהיה חם או חמים ומבושל.

כמות - חשוב ביותר להיות בנחת בזמן האכילה וללמוד לזהות את רגע השובע. עודף יקשה על העיכול, חוסר יגרום לחולשה וחוסר הזנה של הרקמות.

שגרה - ממש כמו בדוגמת האש במדורה, אם לא נזין באופן שגרתי את אש המדורה לאורך היום, ובסוף היום, כאשר נותרו רק גחלים, נעמיס עליה כמות גדולה של עץ - הוא לא ישרף טוב ואף יחנוק את שארית האש. כך גם במערכת העיכול: הזנה קבועה ושיגרתית שומרת על אש העיכול שלנו.

מרווחים - הקיבה היא כמו סיר אחד. כשאנחנו אוכלים משהו לפני שהארוחה הקודמת סיימה להתעכל אנחנו בעצם יוצרים מצב שבו חלק מהאוכל שממשיך אל תוך הגוף לא מבושל כראוי וכתוצאה מזה יוצר בעיות בהמשך הדרך. כשהגוף מסמן לנו רעב זה הזמן שהוא מאותת לנו שהוא מוכן לעכל מזון חדש.

זמנים - כשהשמש בשיאה כך גם אלמנט האש בגוף שלנו ולכן צהריים הוא הזמן האידיאלי לארוחה הגדולה ביום. בוקר הוא זמן טוב לאכול משהו על מנת להתחיל להניע את המערכת ובערב נרצה לאכול מעט אוכל ומזון פשוט מכיוון שזהו זמן שאנחנו פחות פעילים ואש העיכול הכי חלשה.

מבחינת עונות השנה בחורף אש העיכול הכי חזק - הגוף מבקש להתחמם וכך האש גוברת. ולרוב באמת זהו זמן שבא לנו לאכול דברים יותר מכבידים - בשר, תבשילי שעועית וכו'. מהעבר השני בקיץ אש העיכול הכי חלשה ובדרך כלל בא לנו דברים קלים לעיכול המביאים אנרגיה זמינה כמו פירות וארוחות גדולות יכבידו עלינו במיוחד.

שומניות ורוטב - חשובים מאוד לעיכול. השמן מחזק עיכול באופן מעמיק יותר כמו שמן במדורה ואוכל שהוא לח במידה מותאם יותר לגוף שלנו שהוא ברובו מורכב מנוזלים.

הצתה - הטעם החריף מחזק עיכול - ובאיורוודה חריפות איננה רק בצ'ילי, אלא כל התבלינים שבהיותם פוטנטים נחשבים בעלי "הטעם החריף" . לכן חשוב לתבל את האוכל (פחות במקרים של אש עיכול חזק). תבלינים מומלצים לאש העיכול הם: פלפל שחור, ג'ינג'ר יבש או חי, כמון, זרעי כוסברה, הינג(חלתית) מלח ומלח שחור.

לסיום:

"Ayurveda is common sense. The problem is that sense is not common"

המרצה: רועי רייפלד, מטפל איורוודי

מידע נוסף באתר של רועי, ואפשר לפנות אליו גם ישירות בכל שאלה, במייל: roeeraifeld@gmail.com או בטלפון 054-2214955 והוא ישמח לעזור.


124 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

יוגה מסקרנת אותך?

מנויי הבלוגיוגה מקבלים ניוזלטר חודשי עם:

* טיפים * המלצות * מפגשי העשרה * סרטונים

וכל מיני רעיונות מעניינים מעולם היוגה.

מוזמנים להירשם לבלוגיוגה כאן: 

bottom of page